6 tips om weer in fietsvorm te komen

 In Blog, Tips & tricks

We mogen weer! Een periode van minder fietsen of juist meer focus op duurtraining (en dus minder intervaltraining) kan ervoor zorgen dat je fietsniveau lager wordt. Om weer op je oude niveau terug te komen hebben we in deze blog 6 tips voor je. Lees snel verder.

Tip 1 – Begin rustig

Enthousiasme is goed, maar soms kan teveel nadelig werken – vooral voor een fietser die terug in vorm wil komen. Je kunt snel blessures oplopen als je gelijk weer op je oude niveau wilt gaan trainen. Je oude niveau terugkrijgen draait om consistent zijn in je trainingen en gewoontes maken waar je aan vast kunt houden. Het is bijvoorbeeld beter om vier dagen in de week 1 tot 2 uur te fietsen dan twee dagen in de week 4 uur. Ook tijdens de WattCycling trainingen zullen we de eerste paar weken iets rustiger aan doen.

Tip 2 – Stel doelen voor jezelf

Doelen stellen kan je gemotiveerd houden en zorgt ervoor dat je je progressie kunt bijhouden. Begin met doelen voor de korte termijn die redelijk makkelijk te behalen zijn. Het kan zo simpel zijn als bijvoorbeeld drie keer per week fietsen. Als je deze doelen hebt behaald, kun je moeilijkere doelen stellen.

Tip 3 – Probeer iets nieuws

Iets nieuws proberen op de fiets kan een verse start zijn. Misschien is het een lokale wedstrijd over een paar maanden of een fietsvakantie in de bergen. Naast het wielrennen kun je ook krachttraining, gravelfietsen of mountainbiken oppakken.

Tip 4 – Fietspartner of fietsgroep

Trainen om je vorm terug te krijgen kan soms heel erg uitdagend zijn en de motivatie is dan ver te zoeken. Trainen met een vriend(in) of fietsgroep (plan snel je volgende WattCycling training) kan hier heel erg bij helpen. Het voelt altijd goed als je weer een goede training achter de rug hebt.

Tip 5 – Vergelijk jezelf met een week terug

De enige cijfers die tellen zijn de huidige cijfers van je trainingen. Terug in vorm komen is een proces dat even kan duren. Houd je trainingen bij om je progressie bij te houden en vergelijk je trainingen niet teveel met de trainingen die je deed toen je in vorm was.

Tip 6 – Geniet van het moment

Nu we de afgelopen tijd wat minder vrij zijn geweest, is het des te fijner dat je weer bij WattCycling kunt komen trainen of met een groepje op pad kunt met de fiets. Geniet van het afzien tijdens de intensieve intervallen, van het gezelschap waarmee je door de heuvels rijdt en het drankje op het terras achteraf als beloning!

Recent Posts