8 goede fietstrainingen voor buiten
Bij intervaltraining verdeel je de training in verschillende stukken, waarin je periodes van rustig bewegen op lage intensiteit afwisselt met korte periodes van explosieve of intensieve beweging. Na een korte inspanning daalt de intensiteit van de beweging zodat het lichaam weer (gedeeltelijk) kan herstellen. Deze cyclus herhaalt zich een aantal malen om het gewenste trainingseffect te bereiken. Door intervaltraining kun je in korte tijd een hoog trainingsrendement behalen. Door de afwisseling in intensiteit kan er een deel anaerobe arbeid worden geleverd. Het vermogen tijdens de intensieve delen zal boven het vermogen liggen dat op basis van aerobe inspanning geleverd kan worden. Daarmee wordt er naast een aerobe prikkel ook een anaerobe prikkel gegeven. In deze blog geven we je 8 goede en leuke interval fietstrainingen voor buiten.
De perfecte pacer
Als je een interval of race goed wil fietsen moet je de juiste combinatie van energiesystemen aanspreken om dit tot een goed einde te brengen. De beschikbare hoeveelheid energie zal daarbij op de juiste manier verdeeld moeten worden over de inspanning. In deze training leggen we daarom de focus op pacing. Bekijk de training hieronder.
Liever lezen? Lees hier de blog.
Race winning intervals
In deze fietstraining voor buiten gaan we Race winning intervals doen. De naam zegt het al; intervallen waarmee je net dat kleine verschil maakt. Of het nou een koers is, een bordjessprint met een groep vrienden of dat ene Strava KOM’metje dat je nog wilt pakken. En dat je precies op dat beslissende moment 50 tot 100 watt meer kunt trappen of het net iets langer vol kunt houden. Zou dat het verschil maken? Wij denken van wel! Bekijk de training hieronder.
Liever lezen? Lees hier de blog.
WK Afstanden
In deze interval fietstraining voor buiten grijpen het WK Afstanden op de schaats aan om op de fiets eens flink aan de bak te gaan op verschillende afstanden en te kijken waar jouw specialiteit ligt. Dit is een pittige training waarbij het verdelen van je energie een belangrijke rol speelt. Bekijk de training hieronder.
Liever lezen? Lees hier de blog.
De dubbele hamburger
Wat heeft een hamburger met wielrennen te maken? Niet zoveel zou je denken, al zeker niet met een gestructureerde intervaltraining. Echter niets is minder waar in dit geval. In deze fietstraining voor buiten gaan we de fietstraining De dubbele hamburger doen. Hierin combineren we twee bekende intervaltrainingen tot één geheel. ‘Over-unders’ als broodje, dat extra smaak krijgt door pittige ’30/30s’ daartussen als burger. Heb je ook zo zin in deze burger? Bekijk de training hieronder.
Liever lezen? Lees hier de blog.
NK Tegenwind
In deze video een nieuwe interval fietstraining voor buiten. Het doel van de training is om kennis te maken met krachttraining op de fiets en fysiek ‘krachtiger’ te worden. Nadat we in de vorige video de hoge trapfrequenties geoefend hebben, is het goed om nu ook de lage toeren aan bod te laten komen. Een krachtige fietstred komt van pas bij een helling van 10% maar ook bij windkracht 7 tegen in de polder. Bekijk de training hieronder.
Liever lezen? Lees hier de blog.
In de ontsnapping
Deze training is onderdeel van het thema variatie. De eerste set simuleert het ontsnappen of demarreren uit een grotere groep of het telkens optrekken na een scherpe bocht en de tweede set simuleert het kop-over-kop rijden in een kleine groep die ontsnapt is. Tijdens de training doen we een duuroefening waarbij we ook een behoorlijk anaeroob accent meegeven. Een tip: als je een trainingsmaatje kan vinden is dit een ideale training om samen te doen, maar alleen kan ook! Bekijk de training hieronder.
Liever lezen? Lees hier de blog.
In de polder
Op de meeste plekken in Nederland is er wel een ronde te vinden waar de wind vrij spel heeft. Tegen de wind in zul je wat harder moeten werken dan met wind mee. Tegen de wind in leveren de extra watts relatief de meeste snelheidswinst op. Maar hoeveel meer moeite moet je stoppen in dat stuk tegenwind om de meeste winst te behalen? Dat ga je in deze training zelf ondervinden. Bekijk de training hieronder.
Liever lezen? Lees hier de blog.
Cadence is key
In deze fietstraining voor buiten staat de souplessetraining ‘Cadence is key’ op het programma, waarbij je gaat fietsen op een hoge cadans. Spieren raken gewend aan een bepaalde streksnelheid en het is daarom goed om zowel op hoge als lage trapfrequentie je vermogen kwijt te kunnen. Voorbeelden wanneer een hoge cadans ‘nodig’ is, zijn fietsen op de baan of een afdaling waar je moet bijtrappen. Niet iedereen heeft van zichzelf de coördinatie om soepel te rijden; veel doen helpt om er beter in te worden.
Liever lezen? Lees hier de blog.