Afbreekbare Confetti

 In WattCycling column

Je moet er liters glühwein voor drinken op een kerstmarkt in Duitsland, maar dan heb je ook wat. Het lag verpakt, in plastic dan wel weer, op het hoekje van de kraam van Gerda. Een stevige windvlaag of een flinke uithaal van het kerst dweilorkest had het zomaar in de sneeuw kunnen werpen. Maar gelukkig was dat niet het geval. Gerda heeft wat weg van een gezandstraalde kruising van Gunda Niemann en Claudia Pechstein gemixt met een dosis Red Bull. Ik mee-neuriënd met de kerstliedjes, Gerda uit volle borst zingend. Ik vrolijk en ontspannen met iets te veel schaamteloze energie, Gerda iedereen overladend met diepe rommelige liefde en onhandige knuffels. Ik me arm inhakend beseffen hoe gelukkig ik ben om geliefd te zijn en lief te hebben, Gerda uit de maat dansend iedereen plat op de bek kussen. Kortom; Gerda zat er lekker in. Dat ik bij dit kerststalletje iets ging kopen stond inmiddels vast. Al was het om de kleinkinderen van Gerda, van wie ik inmiddels meer foto’s had gezien dan ik van mijn eigen neefjes heb, van wat extra zakgeld te voorzien. Maar waar ik mee Weespwaarts zou keren had ik vooraf niet kunnen bedenken…

De titel verklapt al het een en ander als een surprise in doorzichtig inpakpapier, dus laten we er niet langer kerst-tafelkleden om winden: biologisch afbreekbare confetti. Je kan het eten, en anders verdwijnt het wanneer het nat wordt. In plaats van drones inzetten als alternatief voor vuurwerk denk ik dat we hiermee de toekomst van feestviering in gaan. Kunnen die drones mooi voor prachtige beelden bij het WK cyclocross gebruikt worden en kunnen wij kleurrijke dingen de lucht in blijven gooien.

Met een kilozak kan je aardig wat jaszakken vullen, dus dat ik heb ik dan ook maar gedaan. En dan is het wachten op een moment om het te gebruiken. Laten we vooropstellen dat ik me goed gewapend voelde en niet bang ben om willekeurige dagen met wat kleurrijke liefde te overvallen, maar het juiste moment zoeken was nog wel een dingetje. Want wanneer is het juiste moment? Want een viering voor de één is meer dan eens een teleurstelling voor een ander. En bij neutrale uitslagen kan het ook nog wel eens heen en weer gaan. Zowel in de trein, bij Ajax, bij WattCycling als in de Omgekeerde Supermarkt heb ik mijn jas en broekzakken lang drooggehouden. Het aanvoelen van het juiste moment is dan ook iets wat je niet met je verstand lijkt te kunnen vatten…

Het was een blik op de flikkerende kerstverlichting van de gigantische kerstboom op de Dam die me richting het oosten wees. ‘Verlichting’ roept vaak een beeld van bovenmenselijke prestaties op. Een staat van verbondenheid wat onmetelijk en onvernietigbaar is. Wat bijna paradoxaal de puurste vorm van het wezen jij is, maar toch ook veel groter is dan die jij. En het grootste obstakel voor het ervaren van deze pure vorm van werkelijkheid en verbondenheid lijkt de identificatie met het verstand te zijn. Dus je verstand gebruiken is niet zo gek, maar je verstand moet niet jou gaan gebruiken. Want dan is de kans groot dat je allerlei vormen van schoonheid, creativiteit, vreugde, innerlijke vrede en verbondenheid gaat missen, omdat dat zaken zijn die doorgaans het verstand te boven gaan. De wijzen uit het Oosten noemen het de toestand van het niet-denken. Een toestand van zuiver bewustzijn waarin je je eigen aanwezigheid met zo’n intensiteit en vreugde ervaart, dat je toeschouwer wordt van je eigen gedachte. Dus je bent je niet alleen bewust van je eigen gedachte, maar ook van jezelf als getuige van die gedachte. Een nieuwe dimensie van bewustzijn dient zich op zo’n moment aan en dat is best wel lekker. De stem in je hoofd neem je dan niet meer zo serieus, omdat je gevoel van identiteit er niet meer zo van afhangt. De stem heeft een kinderlijk koppie gekregen en de glimlach van het jongste kleinkind van Gerda. Een glimlach… die weer terug is op het gezicht van Jan-Willem van Schip.

Geluk was de afgelopen jaren geen zekerheidje voor Jan-Willem van Schip. Hij liet zich afgelopen maanden stukje bij beetje meer uit over de mentale problemen waarmee hij de laatste jaren kampte. De Wereldkampioen koppelkoers ‘vindt het leven nog steeds geen aanrader’ maar het gaat na een aantal jaren weer goed met hem. Samen met Youri Havik werd hij een week geleden gedoopt tot topfavoriet voor de eindzege in de Zesdaagse van Rotterdam. Het leven krijgt weer zo veel kleur als de Wereldkampioenen strepen op zijn shirt. Deze December is niet Decemberen zoals in het verleden de andere Decembers Gedecemberd zijn, maar de kerstverlichting aan het einde van de tunnel is zeker in zicht.

Zondag wonnen Havik en van Schip op magistrale wijze de Zesdaagse. Ik heb gejuicht zoals Gerda dat zou doen. Ongeremd en vol overgave totdat mijn stem wel weer wat glühwein kon gebruiken. En…zonder na te denken met confetti gestrooid. Alsof ik als een soigneur langs de weg bidons stond uit de delen, maar dan iets sierlijker en overtuigender. Binnen een mum van tijd waren de zakken leeg, maar het festijn vól aan. Er zijn vrienden geknuffeld. Nieuwe vrienden gemaakt. Er werd gedanst. En in de trein terug naar het Amsterdamse was het nog eens dubbel raak en vierden we het nog eens dunnetjes over. Jan-Willem zag het gebeuren tijdens zijn ererondes en moest breeduit lachen. Door zijn hartslag door het dak te pompen en het hout uit de baan te boren lijkt hij verlost van onvrijwillige innerlijke dialogen. En dan is Jan-Willem op zijn best. Het jaar 2023 was misschien het jaar van surviven, maar in 2024 gaat Jan-Willem thriven. En of het nu live, thuis achter de buis, of vanuit het vakantiehuisje van Gerda aan de flammkuchen is (waar ik in het nieuwe jaar wordt verwacht), ik zal er zijn. Met mijn (ski)broekzak vol afbreekbare confetti. Meer confetti is meer kleur. Meer kleur is meer liefde. En meer liefde is meer beter.

Fijne dagen! One Love

Geschreven door WattCycling trainer Boyd ‘El Tractor’ Welsink

Ook een onverwoestbare tractor kan wel eens sputteren

 Komende week staan alle trainingen in het teken Vuurwerk. Er zitten kleine variaties in het programma, maar alle trainingen staan in het teken van de Zesdaagse. Koppelkoersen, aflossingen en recordsnelheden rijden achter de derny…alles komt aan bod! Trek je meest kleurrijke wieleroutfit aan en kom trainen!

Recent Posts