Eelco Sintnicolaas

WattCycling ambassadeur

Eelco is tweevoudig Olympiër, Europees indoor kampioen (2013) en Nederlands recordhouder op de meerkamp.

Hoe vaak train je op de Wattbike?
Gemiddeld probeer ik 2 tot 3 trainingen per week op de Wattbike te doen. Hierin doe ik 3 soorten trainingen:

  1. Cardio, langere intervallen voor algemene conditie, 1500m en om de tienkamp conditioneel goed door te komen.
  2. Lactische training, gerelateerd aan mijn 400m trainingen. Korte zeer intensieve tempo’s om het melkzuur flink op te zoeken.
  3. Sprint/frequentie training. Hele korte sprints, waarbij nadruk ligt op hoge frequentie, om het zenuwstelsel een extra prikkel te geven om snel te bewegen. Benen roteren dan om hogere frequentie dan dat ik in de sprint op de atletiekbaan kan doen en belasting op gewrichten en spieren is vele malen kleiner. Dit is een veilige manier voor mij om een extra sprintprikkel te geven aan het lijf.

Wat is je favoriete training op de Wattbike?
De sprint trainingen vind ik het leukste. Ideaal aan de Wattbike vind ik dat ik mijzelf kan uitdagen om mijn vorige record (frequentie) te verbreken. Maar ook dat ik kan zien na mijn training of de balans bijvoorbeeld tussen links en rechts gelijk is.

Waar heb je je Wattbike staan?
De Wattbike staat op zolder. Een klein kamertje dat ingericht is voor wanneer ik trainingen thuis wil doen. Efficiency is key, dus wanneer ik een training thuis kan doen in plaats van daarvoor naar een sportschool of atletiekbaan te gaan, doe ik dat graag. Dus ik heb een Wattbike, roeimachine, wandrek, paar elastieken en kettlebells in mijn ‘sportkamertje’.

Wat levert de training op de Wattbike jou op naast je specifieke (eigen sport) trainingen?
Meest belangrijk is dat ik met de trainingen op de Wattbike op een veilige manier wat extra’s kan doen. In de tienkamp krijgen pezen, spieren en gewrichten er al flink van langs als je moet lopen, werpen en springen. Dus hiermee probeer ik die soms te ontlasten, maar toch een goede alternatieve training te kunnen doen. In mijn laatste Olympische Cyclus is het denk ik vooral belangrijk om slim te trainen en te zorgen dat het lijf fit is en sterk. De meeste technieken van de onderdelen heb ik redelijk onder de knie en denk ik niet veel meer in te kunnen veranderen in deze periode van mijn carrière.