BuitenAerts met een gouden randje (column)

 In WattCycling column

Het is 19 juli 2019 wanneer Rohan Dennis plotseling vertrekt uit de Tour de France en Wout van Aert de beste papieren lijkt te hebben om de tijdrit in Pau op zijn naam te schrijven. Zoals wel vaker bleek de realiteit een wending te nemen die wegdraait van de gedroomdheid. Wat volgt is om en nabij de 60km per uur de dranghekken in met een gapend gat in het bovenbeen als resultaat. De verwondingen zijn van een dergelijk horror kaliber dat de geluiden in het peloton erop wijzen dat het waarschijnlijk nooit meer goed zal komen. Er is maandenlang keihard gewerkt om überhaupt een sprankeltje hoop te krijgen in het rechterbeen, laat staan in de wielercarrière. Beiden hingen aan een flinterdun draadje. Maar wel een gouden Kintsugi draadje

Kintsugi is een Japanse kunst om scherven, meestal van aardewerk, met goud te lijmen. Het gaat erom een gebroken voorwerp op zo’n manier te herstellen dat de breuklijnen duidelijk in het oog springen. Je werkt de barsten en littekens niet weg, maar accentueert ze juist door ze met goud te bedekken. De filosofie achter deze techniek gaat verder dan het dag na dag, week na week reinigen, verzorgen en praktisch behandelen: het raakt aan de symboliek van genezing en veerkracht. Het been van van Aert is niet in ere hersteld. Wie een scherpe 4K Ultra HD beeldbuis heeft ziet de gouden randen over het dijbeen lopen. Hiermee verzoent hij zich met zijn verleden en is het been paradoxaal genoeg misschien wel sterker, mooier en dierbaarder dan voor de val. De littekens nodigen van Aert uit om de misère uit het verleden te overstijgen en van lood goud te maken. En dat is wat hij momenteel doet.

Nu ruim een jaar later komen we adjectieven tekort om de prestaties te beschrijven, maar eentje die in de buurt komt is buitenaerts, met een gouden randje. Waar een jaar geleden het loden been gehecht moest worden zijn het nu buitenaertse prestaties en overwinningen die aan elkaar geregen worden.  Na een voorzichtige overwinning in de Krawatencross volgden de overwinningen in Milaan – San Remo, het Toscaanse stof van de Strade Bianchi, een rit en het puntenklassement in de Dauphine en als dopje op het ventiel ook nog even het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Nu is deze bijna onmenselijke vorm halen één, maar deze vasthouden en doorzetten op verschillende terreinen is een tweede.

Waar een half jaar geleden de discussie op tafel kwam of Jumbo – Visma een sprintersploeg mee moest nemen voor Groenewegen of een klimmersploeg voor Roglic, had niemand kunnen voorzien dat wanneer je Wout van Aert naar de Tour de France zou sturen je twee ploegen in één had.

De wijze waarop Wout met zijn 78kg bergop Colombianen lost alsof ze op een houten loopfiets zitten, om een dag later eigenhandig af te rekenen met de sprinttrein van Cees Bol, is ongekend. Mochten er in het peloton nog mensen met een derde bal of nierstenen rondrijden, dan zijn deze inmiddels vergruisd door de nasale hardheid waarmee van Aert weet huis te houden op kop van het peloton. Wout van Aert heeft wat weg van zo’n mug in de slaapkamer. Zo eentje die je zeven keer een mep kan geven met De Renner van je nachtkastje, maar toch vrolijk rondjes blijft vliegen en je alsnog weet te steken. Alleen de Pantzerwagen van patron Tony Martin lijkt zich deels te kunnen identificeren met deze onverstoorbare hardheid.

Waar de commentatoren Wout gekscherend tot half mens half brommer hebben gebombardeerd doet dat de uitzonderlijke prestaties van Wout veel en veel te kort. Wout kan, naast de champagne openmaken, momenteel alles. Het antwoord op de ultieme levensvraag uit de Hitchhikers Guide to the Galaxy is dan ook niet 42, maar ‘Wout’. Noem een willekeurige uitdaging in een willekeurige discipline en Wout van Aert krijgt van mij vijf sterren en de favorietenrol. Een zweetdruppel van Wout is vooralsnog het enige werkende COVID-19 vaccin en bij een gebrek aan dynamiet kan je Wout ook vragen om tegen een gebouw aan te fietsen om deze gecontroleerd tot ontploffing te brengen.

Wanneer Max Verstappen geblesseerd raakt zou ik Red Bull adviseren Wout in zijn stoel te zetten. Dan mag Lewis Hamilton in een kinderzitje achterin om eens mee te maken wat echt hard gaan is. Het verbaast me ook niet dat Wout van Aert bovenaan in de peilingen staat voor het Amerikaanse presidentschap. Verder wordt van Aert dit jaar wereldkampioen Judo tot 81kg met een fantastische heupworp en plaatst hij zich met een recordscore op de meerkamp voor het WK Atletiek. Tijdens het fietsen tuurt van Aert zo nu en dan omhoog om met het blote oog ‘onmogelijke’ sterren op te sporen en zo de wetenschap wat verder te helpen. Heel af en toe zie je Wout op zijn Garmin kijken. Niet om te kijken hoeveel watt hij trapt of hoeveel minuten hij nog moet afzien, maar omdat hij ’s avonds als iedereen slaapt alvast het parcours van de Tour van volgend jaar gaat bouwen op Strava. Want niemand kan dat als Wout.

In het peloton is er nu vooral lof en bewondering voor van Aert, maar de grenzen van zijn veelzijdige troef zijn nog niet in zicht. Ik ben benieuwd hoe de sfeer in het peloton straks is als na drie weken Tour Wout straks als enige binnen de tijd binnenkomt. Achterstevoren op zijn fiets met een shirt vol bidons. Een rit waarin hij onderweg een kasteel heeft gerenoveerd, het gat in de ozonlaag heeft gedicht en via zijn oortje na meer dan 600 dagen voor weer een Belgische regering heeft gezorgd. Voor Wout in deze vorm de eenvoudigste etappe ooit. Waar Mathieu vorig jaar vriend en vijand wist te verbazen en met wattagegrenzen wist te spelen alsof het lego was, is het momenteel Van Aert die in een goudglanzende bubbel op een andere planeet lijkt te leven. In twee woorden: Buitenaerts.

De veelzijdigheid die Wout van Aert laat zien is ongekend, maar maakt nabootsen niet onmogelijk. Komende week gaan we bij WattCycling klimmen, sprinten, tijdrijden, bidons halen, bijkomen en afzien. De wattages en roem zijn misschien van een andere orde, maar variëren met een gouden randje kunnen we allemaal.

Geschreven door WattCycling trainer Boyd ‘El Tractor’ Welsink
Ook een onverwoestbare tractor kan wel eens sputteren

Recent Posts