Column: blind vertrouwen in kracht

 In WattCycling column

Het is 1936 en we zijn in de Westfalenhalle bij de zesdaagse van Dortmund. Op robotische en krachtige wijze pedaleert Biaggo Cavana, voormalig bokser, voor een kolkende mensenmassa zijn rondjes. Met een odeur van kettingolie en een kaaklijn zo strak als de geometrie van de nieuwe Pinarello F12 gemaakt voor het harde werk waar een geplaveide baan om vraagt. Niets wijst erop dat hij slechts een banddikte verwijderd is van een hele andere toekomst…

De voormalig meesterknecht van Italiaanse halfgod Constante Girardengo voelt na enkele rondes een steek tussen zijn ogen wat als een zure marteling door zijn hoofd blijft gonzen. Het zou niet lang meer duren voordat deze meedogenloze pijn hem blind maakt, en gek genoeg de aftrap zou zijn van een nieuwe legendevorming.

Verknocht aan de wielersport werd de beste Biaggo, gesoigneerd gekleed met witte sokken en een Stevie Wonder-achtige bril, masseur en werd de bruutheid van zijn benen omgezet naar een gave in zijn handen. Op Nostradamus achtige wijze wist de ‘’Goochelaar van Novi’’ namelijk aan de benen van renners de vorm en het talent te voelen.

Deze magische kunde kwam eind jaren 30’ tot zijn hoogtepunt toen hij in de kuiten greep van een jonge knul uit Castellania. Een schoolverlater, werkend in een slagerij, met enkels zo pezig als een 28mm bandje. Een goede amateur renner die zijn eerste koers won voor de slagerij en een zelfgemaakte salami mee naar huis mocht nemen. Na wat ferme stroken over deze bevallige ledematen wist Biaggo genoeg; “Hier zit bijzondere kracht in” zouden zijn eerste woorden zijn geweest. Een held was gescout en een sprookje geboren.

Van 1940 tot 1959 zou deze knul, met uitzondering van 1943 omdat hij toen als krijgsgevangene in Tunesië verbleef, de wielersport domineren. In het televisieloze tijdperk was hij een mythe die vloog als Icarus. Hij won grote rondes en klassiekers, had 16 jaar lang het werelduurrecord in handen, veranderde met diëtetiek, technische elementen aan de fiets en vernieuwende trainingsmethodes voor altijd het wielrennen. Geroemd om zijn grote longinhoud, lage hartslag en soepele maar o zó krachtig pedaaltred had Biaggo Cavana goud in handen en hij zou ook nooit meer van de zijde van dit talent wijken.

In 1953 sprak Biaggo vlak voor het wereldkampioenschap de woorden; “Als ik mocht kiezen tussen licht in mijn ogen of een wereldtitel voor Fausto, kies ik voor het laatste”.  Hij staat dan ook terecht bekend als ‘de ontdekker’ van Fausto Coppi, die door zijn bijzondere krachten, de krachten in een ander naar boven kon laten komen.

Biaggo Cavana leert ons, in lijn met Carl Hilly, dat kracht ontstaat uit de oefening in het overwinnen van zwakheden. Als je tegen iets vecht, zit je eraan vast. Zolang je ergens tegen vecht, geef je het macht. Die macht is altijd evenredig aan de kracht die je gebruikt om je ertegen te verzetten. Pas wanneer je krachten op een juiste manier weet in te zetten voegen ze waarde toe. In andere woorden; kracht komt niet voort uit hard of vaak slaan, maar uit raak slaan.

Een belangrijk inzicht in het wielrennen en we zullen ons bij WattCycling komende week dan ook richten op het trainen en inzetten van de juiste krachten!

 

 

De WattCycling trainingen staan komende week in het teken staat van verschillende intervallen waarin we krachtblokken gaan uitvoeren. Nog geen lid? Volgende week organiseren we ook veel leuke trainingen. Doe een introductietraining en ervaar ook de meerwaarde van de WattCycling trainingen!

Recent Posts