Column: De Onzichtbare Heuvel

 In WattCycling column

Fietsers hebben vaak een bijzondere en complexe relatie met de wind. Regelmatig worden we getroffen door zijn kracht, richting en wispelturigheid. In tegenstelling tot vliegers en piloten, die tegenwind nodig hebben om op te kunnen stijgen, houden wij fietsers van de wind in onze rug. Op een of andere manier slaat moedertje natuur mijn voorkeur doorgaans in de wind en lijkt het alsof ik een halfjaar abonnement op tegenwind te pakken heb.

Nu weet ik dat de wind geen tegenstander is of een andere kwaadwillige kracht die het plezier in mijn fietsrondje probeert te vergallen. Het is slechts een beweging van lucht tussen hogere en lagere drukgebieden, heeft geen specifiek doel, en draagt ons geen kwaad hart toe. Maar toch zit er wat onrechtvaardigs in deze simpele natuurwet.

Wanneer je je snelheid verdubbelt, verviervoudigt de luchtweerstand. Deze meedogenloze vermenigvuldiging betekent dat wanneer je twee keer zo snel gaat, je benen acht keer zoveel kracht moeten produceren. Nu is wiskunde niet mijn sterkste kant, maar goed genoeg om er een benadeeld gevoel aan over te houden.

Het omgaan met tegenslagen is een belangrijk onderdeel van het leven, maar niet moeilijker dan het leven zelf. Toch heeft ieder hier zijn eigen omgang in. Het is een beetje als Engels spreken; iedereen spreekt het een beetje op zijn eigen niveau. Het omgaan met tegenwind begint doorgaans met een aandacht spel.

Wapperende vlaggen, vliegende wolkenbanken, de vluchten van vogels en geuren van schoorsteenrook vertellen ons ontzettend veel over de kracht en richting van de wind. Grote wegen met open velden worden gemeden en eenvoudige, bijna kaal verwinterde haagjes bieden meer bescherming dan de kantelen van een middeleeuws Frans kasteel. Het lezen van de omgeving lijkt het spel een eerlijk karakter mee te geven. Zeker omdat je, handig als je bent, je route zo hebt gepland dat je op de heenweg tegenwind hebt, als je benen nog fris zijn, en op de terugweg met moe gedraaide benen wordt beloond met wind in de rug.

Maar, zoals Adam Toupalik kan beamen, is te vroeg juichen levensgevaarlijk. Zeker als de wind eenzelfde wispelturig karakter heeft als een aandoenlijke puppy van 4 weken oud; het kan alle kanten op. Het zal niet de eerste keer zijn dat je een route zorgvuldig hebt uitgestippeld, Windfinder hebt uitgespeeld om na een halve ronde te merken dat de wind gaat draaien en de weg naar huis er een is met de wind recht in je gezicht.

De meest aerodynamische pakjes voelen dan als wapperende windjacks, de lucht lijkt uit je banden en hier en daar kijk je achterom of er echt niet iemand een zak nat zand aan je zadelpen heeft gebonden die je meesleept. Het zijn de windknopen die voor oorsuizen zorgen en gevoelsmatig een knoop in je ketting leggen. Vlakke wegen voelen als heuvels, heuvels worden bergen, en bergen worden muren. Net zoals de puppy wordt de wind nooit moe. Je kan het niet ontvluchten, je kunt er niet mee in discussie gaan of het een banaan aanbieden met de vraag of hij alsjeblieft wil stoppen met blazen.

Dit is het moment dat het eerdergenoemde spel nieuwe regels krijgt. Vanaf dit punt zit er niets anders op dan de omstandigheden te omarmen en van hen te leren. Op dit moment verandert de wereld. De dikke stroperige lucht en natuurkrachten waartegen je vecht ga je zien als bondgenoot en vriend. Je vergeet alle moeite en strubbelingen die gepaard gaan met het harken tegen de wind in en je kiest ervoor te genieten van je eigen wonderlijke lage snelheid. Het is als rijden tegen een onzichtbare heuvel. Eentje die zo mooi is als je hem zelf maakt. Het is jouw kracht die de strijd aan gaat en ervoor zorgt dat je thuiskomt. De kracht van de verbeelding, de kracht van de core, maar ook zeker de kracht in de benen.

Om in de woorden van Daniel Behrman te spreken: ‘Je hebt nooit de wind mee: je hebt tegenwind of je hebt gewoon een goede dag.’ Het zijn je eigen krachten die in beide gevallen bepalend zijn. Genoeg reden om hier komende week bij WattCycling mee aan de gang te gaan!

Geschreven door WattCycling trainer Boyd ‘El Tractor’ Welsink
Ook een onverwoestbare tractor kan wel eens sputteren

 

 

Wil je ook trainen bij WattCycling, maar nog geen lid? Volgende week organiseren we ook veel leuke trainingenDoe een introductietraining en ervaar ook de meerwaarde van de WattCycling trainingen!

Recent Posts