Column: met de motor op Rampkoers
De fiets is een merkwaardig vervoersmiddel, al is het maar om het feit dat de passagier tevens de motor is. Het Engelse woord voor motor, engine, komt via het Middel-Engels en Oud-Frans uit bij het Latijnse ‘ingenium’ wat ook wel ‘talent’ of ‘middel’ betekent. Een ingenieus (voor de scherpe lezer) begrip dat in de moderne wielerwereld nog steeds opgaat. Zo is er bij sterke, krachtige renners met een flinke bidon aan uithoudingsvermogen doorgaans sprake van een grote motor en wordt Tony ‘Der Panzerwagen’ Martin op Sporza steevast de ‘locomotief’ genoemd als hij weer eens 200km lang het peloton uit de wind houdt.
Motortjes zijn een gevoelig onderwerp in deze gesoigneerde wereld. Toch lijkt het menselijk lichaam zich, met al haar metabolismes, zich perfect voor deze rol te lenen. Wij leveren de basisenergie, maar het is de fiets die deze energie omzet in beweging. Samen vormen we een soort biomechanische eenheid. Een partnerschap in de vorm van een ronddraaiend pantheïsme gebaseerd op een wederzijdse afhankelijkheid waar we samen van profiteren. Als je het zo bekijkt is de titel; half mens, half fiets niet slecht gekozen voor de biografie van Eddy Merckx.
Eens in de zoveel tijd is het goed om de innerlijke motor even na te lopen. Een APK van het gestel, om even te kijken of het nog wel lekker schakelt. Gedurende deze zelf reflectieve testrit kunnen we wedijveren met onszelf, natuurkrachten als zwaartekracht en (lucht)weerstand, en op deze manier de confrontatie aangaan met alle biertjes, bugles met roomkaas en vakantieluiheid die als een los fladderend stuurlint nog door het lichaam dartelen.
Een beter (fiets)leven begint in die zin zeker bij jezelf. Waar de aanval doorgaans de beste verdediging is blijkt de Ramptest het beste medicijn tegen een rampjaar. Deze stapsgewijze reality check in de vorm van een nazomerse nulmeting is een inkijk in de eigen motor die zelfs Strava Premium je niet kan geven. Het zal de gedachte zijn die – het is fijn zonder pijn – roept, maar het is Nietschze’s motto: ‘Wat ons niet doodt, maakt ons sterker’ wat harder zal roepen.
Ga op rampkoers en verschaf jezelf deze week de waardes en zones waar de motor de hele WattCycling winter op kan blijven draaien! Wil je meer weten over de MaxRamp test en waarom we deze test doen bij WattCycling? Lees dan snel de blog “Wat is de MaxRamp test”!
Geschreven door WattCycling trainer Boyd ‘El Tractor’ Welsink
Ook een onverwoestbare tractor kan wel eens sputteren
Vind je dit ook een leuke training, maar nog geen lid? Volgende week organiseren we ook veel leuke trainingen. Doe een introductietraining en ervaar ook de meerwaarde van de WattCycling trainingen!