Column: (on)begrensde mogelijkheden

 In WattCycling column

De aantrekkingskracht van terra incognita is een van onze oudste en sterkste instincten. Het ontdekken van nog onbekende grenzen en gebieden, zowel letterlijk als figuurlijk, is dan ook nog aan de orde van de dag. Van het maken van fietsvakanties naar onbekende oorden tot wekelijkse bezoeken aan The School of Life om nieuwe onontdekte lagen van onszelf te abstraheren. Anderzijds onderdrukken we dit instinct continue met onze satelliet navigatie en het doen alsof we naar elkaar luisteren terwijl we doorgaans eigenlijk wachten tot iemand is uitgepraat om dan te kunnen vertellen wat we al wisten.

Voor beide benaderingen van dit instinct valt wat te zeggen en het zal aan het moment en de context liggen wat wijsheid is. Wanneer ik na viermaal natgeregend en zonder te hebben ontbeten in een struik brandnetels grijp als ik mijn fiets wil pakken voelt dit als een kosmische onkruidige samenzwering op de persoon, why me? Terwijl luttele uren later, gedoucht en gegeten, het hetzelfde stuk onkruid door het leven gaat als slechts een bloem die op een onhandige plaats staat.

Het ontdekken van je eigen gebieden en grenzen is in het fietsen an sich minstens zo relevant. Eenzelfde ronde rijden op eenzelfde intensiteit is prettig en comfortabel en heeft vele voordelen als het gaat om het inschatten en vergelijken van tijd en het vermijden van gevaarlijke punten. Daar staat tegenover dat het maar een kleine stap is van comfort naar zelfgenoegzaamheid en van vertrouwdheid met de omgeving naar angst voor het onbekende. Een besmetting die haaks staat op levensvreugd, maar gelukkig is er met de fietssport een goed werkend medicijn op de markt.

Je eigen lichaam is de kracht achter het wielrennen en daarmee de bouillon basis voor een fietsleven dat wel of niet in de soep loopt. Het kennen van je eigen grenzen en systemen is daarin essentieel. Je moet immers weten waar de grenzen zijn als je erbinnen wil blijven, of welbewust opteert eroverheen te gaan en doelbewust wilt verdwalen. De metaforen en analogieën naar de wielersport zijn er in overvloed en de sport en haar beoefenaars lenen zich dan ook perfect voor een verkenningstocht in eigen grenzen, drempels en systemen.

Zo nu en dan duikt er een wielrenner op in het peloton die zo begaafd is met zijn eigen grenzen dat het méér dan alleen een rijder of rijdster is. Een persoonlijkheid die z’n stempel op de sport drukt. Die voor altijd met sport wordt geassocieerd, en andersom. En dan doel ik niet alleen op de extravagante renners en winnaars die de aandacht aan het wiel weten te binden. Maar juist de renners die een samensmelting zijn van een baroudeur, superknecht, stuk staal, mentaal doorzettingsvermogen en Briek Schotte. Een pijnverdrijver die met stijl niet altijd prijs weet te pakken, maar met karakter des te meer. Klasbakken die eigenhandig een peloton aan stukken weten te scheuren alvorens ze nog een tandje bijschakelen, een extra reservoir weten open te trekken van waaruit ze kunnen doorbouwen en ‘Mollemalentot ze 5e in de Giro d’Italia worden.

Schepsels die kasseien eten bij het ontbijt, stalen zitbuizen gebruiken als tandenstoker en pas warmdraaien als de rest van het peloton onderdompelt in het eigen zuur. Dit soort renners weten met zo veel lawaai huis te houden dat het bijna harmonieus klinkt en gebruiken zelfmedelijden als brandstof om boven de eigen grenzen uit te stijgen.

Deze pure vorm van harken, beuken, slingeren, duwen, trekken, jankende benen, zure tranen, knappende longblaasjes is niet alleen een kwestie van genetica en karakter, maar ook een kwestie van het (ver)kennen en trainen van je eigen grenzen en systemen.

Komende week zullen deze (energie)systemen dan ook centraal staan in alle WattCycling trainingen en worden door middel van intervallen, koppeltrainingen, opbouwende & VO2-maxblokken de grenzen opgezocht. Lees hier de achtergrondinformatie over de energiesystemen.

Geschreven door WattCycling trainer Boyd ‘El Tractor’ Welsink
Ook een onverwoestbare tractor kan wel eens sputteren

 

Vind je dit ook een leuke training, maar nog geen lid? Volgende week organiseren we ook veel leuke trainingen. Doe een introductietraining en ervaar ook de meerwaarde van de WattCycling trainingen!

Recent Posts