Geroezemoes

 In WattCycling column

Waar ik Ajax doorgaans bewonder in het stadion of vanuit een steeds schaarser wordend bruin café, kom ik voor schaatsen of veldrijden zelden de bank af. En als het op wielrennen aankomt is er wat mij betreft weinig mooier dan langs de koers staan of wegsmelten in een klein zaaltje op de Franse of Italiaanse camping. Het onverstaanbare geroezemoes van alle ‘kenners’ geeft een extra dimensie aan de koers. Ik heb ook steevast een Engels en een Nederlands boek in mijn tas zitten. Wanneer er veel Nederlands op me heen wordt geroezemoesd, kan ik me beter concentreren en opgaan in een Engelstalig verhaal, en visa versa. De context kan dus vrij bepalend zijn voor de kracht en emotie van het verhaal. Zo ook in de wielersport…lees verder.

Je ziet ze steeds meer door de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding; De Canyon racefiets. Zowel het Endurance, Ultimate als Aeroad model onderscheiden zich qua geometrie nauwelijks van andere fietsen. De BMC, Cannondale SystemSix en Canyon Aeroad zouden zonder bestikkering bij een blinde proef test eenvoudig door elkaar gehaald kunnen worden. Het zijn vooral de kleuren of de letters Canyon in een schreeuwend font die voor het onderscheid zorgen. En ook al is het correcte aantal fietsen N+1, en hebben de meeste lezers al het geluk uit een stadsfiets, racefiets en moutain – of gravelbike te kunnen kiezen, je mag pas naar een nieuwe fiets kijken als je de wereld rond bent in kilometers. Dus hoe je je ook voelt en wat de sfeer van de dag ook is, je stapt minstens een paar jaar in iedere bui op dezelfde fiets. Je zult het ermee moeten doen. Gelukkig is er dan nog altijd de koerstrui, die onderhevig aan het sportwas schema en het gevoel van de dag, naar gelang aangetrokken kan worden. Op zonnige dagen voelen fellere kleuren fijn. En wanneer ik alleen fiets durf ik gewaagdere kleuren aan. ’s Ochtends altijd een zwarte koersbroek, maar ‘s middags vaak grijs, blauw of groen. En als het even kan een gekke print en aero mouwtjes. Uiteindelijk is een fietsshirt toch meer dan dat. Het zegt iets over de persoon, of je gevoel van die dag of dat moment. In en achter zo’n trui schuilt immers geroezemoes uit alle windstreken…

En tuurlijk denk ik dan direct aan de samenwerking van EF Education met het skateboard merk Palace, maar het hoeft niet altijd zo gek te zijn. Wat te denken van de geheel merino wollen groene trui van Marino Lejaretta Arrizabalage in de Vuelta van 1983. Gifgroen en donker groen gecombineerd, met voorop de letters Willem III Cigarros. De Sepp Kuss van zijn tijd reed maar liefst viermaal in één jaar de Grote Drie uit en wist in alle drie ook etappes te pakken en in de Vuelta dus zelfs het puntenklassement. Of het oerlelijke donkerbruine Amko Meubelen shirt van Jacques van Meer. De ploeg, gesponsord door het eikenhout bedrijf uit Oisterwijk, liet Jacques in 1985 op voorspraak van Knetemann naar Skil-Sem gaan. Omdat hij pas enkele dagen voor de Tour naar die ploeg ging, startte hij de proloog zonder zijn eigen fiets.

En dan is er ook nog het shirt rood van onder, wit van boven, met de Nederlandse vlag op de mouwen en heel groot TeleVizier in het rood op de borst. Een shirt gedragen door Gerben Karstens, de notariszoon uit Leiden die op unieke wijze het peloton op drift wist te krijgen. Een van zijn bekendste grappen is een demarrage uit het peloton om zich vervolgens, nadat hij wat afstand had genomen, te verstoppen in de struiken en pas tevoorschijn te komen als het peloton gepasseerd was. Hij sloot netjes achteraan het peloton aan wat bezig was om ‘de Karst’ weer bij te halen, en won dan meer dan eens alsnog de eindsprint. Een bijzondere man, die ook nog eens alleraardigst kon schaatsen en zelfs even lid was van de kernploeg ten tijde van Rudie Liebrechts. Tegenwoordig zeilt Gerben een paar maanden per jaar als solo-zeiler rond en benut hij de stille uurtjes om gedichten te schrijven. Zal hij zelf aan deze verhalen denken als hij zijn shirt ziet?

En wanneer ik nu naar de Vuelta kijk ben ik blij om Caja Rural te zien rijden. De Spaanse ploeg, nog altijd in het groengeel, had ooit met Mathieu Hermans een Nederlandse sprinter in de gelederen die in de Vuelta van 1988 maar liefst zes etappes wist te winnen. In een van die etappes viel hij op één kilometer van de streep, stapte snel weer op en knokte zich in het wiel van superknecht Erwin Nijboer dwars door het peloton naar voren om alsnog de massasprint te winnen. Een kunstje wat daarna nooit meer vertoond is, maar wat mij betreft meer erkenning had verdiend. ‘’Een Matje uithalen’ was een mooi begrip geweest om uit een verloren positie terug te keren en te winnen te beschrijven. Iets wat een andere Matje dertig jaar later in de Amstel Gold Race tot in de perfectie heeft uitgevoerd. Zou Mathieu van der Poel dit weten?

Het zijn dus niet alleen de renners die de koers kleuren, maar ook de gekleurde shirts en hun verhalen die de koers maken. Zoals Jumbo – Visma een shirtsponsor onder de oksels heeft, die alleen te zien is wanneer renners juichend hun armen in de lucht doen, zit er op wel meer plekken van het shirt een verhaal, wat geroezemoes of een ontboezeming verstopt. Dus zelfs als de koers nog op gang moet komen, valt er genoeg te beleven, herleven en bewonderen door de kleurrijke historie die continue in beeld wordt gebracht. En dat geroezemoes houdt de koers levendig en is in staat om van een vergeten renner een held te maken en van een verreden koers méér dan slechts een stukje geschiedenis. Waar geroezemoes afleidend kan zijn, kan het dus ook de kracht zijn en juist iets maken. Laten we dus vooral blijven roezemoezen over de koers.

Geschreven door WattCycling trainer Boyd ‘El Tractor’ Welsink

Ook een onverwoestbare tractor kan wel eens sputteren

Komende week staan alle trainingen in het teken van kracht. Net dat geluks shirt aantrekken, hetzelfde shirt als je idool aantrekken of jezelf wat moed in (laten) praten kan zorgen voor net dat beetje extra kracht. Het beleven en herleven van de koers gaat veelal door krachtige verhalen die zorgen voor net dat extra power in de eigen benen. Dus trek je favoriete shirt met het krachtigste verhaal aan en kom trainen om weer nieuwe verhalen te maken!

Recent Posts