Het triatlonvirus te pakken

 In Succesverhalen

November 2019
In mijn jeugd heb ik jarenlang aan wedstrijdzwemmen gedaan, thuis werd er veel gefietst (mijn zus, Sophie de Boer, draait al jaren mee als professioneel veldrijdster en wielrenster) en sinds mijn achttiende loop ik met veel plezier wekelijks mijn rondjes hard.

Ik ben Marlene de Boer, 31 jaar jong en sinds een jaar heb ik het triatlon virus te pakken. Dit heeft mij al de nodige successen opgeleverd. In juni 2019 won ik de halve triatlon van TRI Amsterdam en in september 2019 kwam ik als eerste amateurvrouw over de finish tijdens de IM 70.3 in Zell am See. Alles lijkt voor mij nu op zijn plaats te vallen.

Triatlon is voor mij een fysieke en mentale uitdaging. De trainingen zijn, met drie verschillende disciplines, erg afwisselend. Daarnaast ervaar ik het ook als een tactische sport, omdat het belangrijk is om tijdens een race mijn energie goed over de verschillende onderdelen te verdelen. De aankomende periode streef ik naar nog meer progressie. Mijn volgende doel is om 21 juni 2020 aan de start te staan van de IRONMAN Hamburg. Hier hoop ik mij te kwalificeren voor de IRONMAN Word Championchips in Kailua – KONA Hawaii 2020.

Ik werk momenteel vier dagen per week, zodat ik mij daarnaast volledig kan storten op mijn sport ambities. Ik train tien tot vijftien uur per week, maar meestal alleen. Nu de winterperiode eraan komt kijk ik er heel erg naar uit om weer te trainen bij WattCycling Amsterdam Amstel. Het grootste voordeel voor mij is dat ik op mijn eigen niveau train, maar wel samen met andere sportievelingen kan trainen. Ik ervaar dit als heel inspirerend. Iedereen heeft een eigen doelstelling en samen stimuleer je elkaar om het beste uit een training te halen. De trainingen zijn erg afwisselend, waardoor ik voor mijn gevoel heel efficiënt train en steeds sterker word. Ik ben er klaar voor om lekker aan de slag te gaan en naar mijn doel toe te werken onder andere door te trainen bij WattCycling.

Maart 2020
Nog vier maanden te gaan om de fitste versie van mezelf te worden en me voor te bereiden op mijn allereerste Ironman ooit: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een hele marathon! Maar hoe bereid je je hierop voor?

De afgelopen maanden is de vraag ‘waar ben ik aan begonnen?’ regelmatig in mijn hoofd opgekomen. Ik heb in mijn leven nog nooit ergens zo hard voor gewerkt. Ik train op dit moment zo’n zeventien uur per week (soms met een uitschieter naar boven) en het is best een uitdaging om dit te combineren met werken en een (enigszins) sociaal leven. Tegelijkertijd brengt dit alles me zoveel meer dan dat ik van tevoren had kunnen bedenken en hier op papier kan beschrijven.

In mijn trainingsschema staan elke week standaard twee intervaltrainingen bij WattCycling. Deze afwisselende trainingen zorgen elke week voor een andere prikkel. Ik merk dat mijn traptechniek vooruit is gegaan en dat mijn beenspieren en core sterker zijn geworden. Daarnaast heb ik geleerd om op verschillende RPM’s en in verschillende zones te fietsen. En de Wattbike liegt nooit: na elke training krijg je een eerlijke feedback over hoe de training is gegaan. Er is geen mogelijkheid om je in een peloton te verschuilen op een mindere dag. Het voordeel is wel dat je jouw training op deze feedback weer gericht kunt aanpassen. Mijn trainer, kan door de uitgebreide gegevens in de Wattbike app goed beoordelen hoe ik ervoor sta en waar we de komende periode nog verder aan moeten werken.

In januari heb ik een week op Lanzarote getraind. Hier heb ik eindelijk weer de nodige fietskilometers gemaakt op mijn tijdritfiets. Volgende week start ik met mijn tweede trainingskamp op Mallorca. Hier gaan we de puntjes op de i zetten voordat het seizoen gaat beginnen. Begin april sta ik aan de start van mijn eerste wedstrijd: Ironman 70.3 in Griekenland. Ik kan niet wachten!

Geschreven door WattCycling enthousiasteling Marlene.

Net als Marlene ook trainen voor een gaaf triatlondoel, maar nog geen lid? Iedere week organiseren we mooie trainingen. Neem een proefperiode en ervaar ook de meerwaarde van de WattCycling trainingen!

Recent Posts