Niet te moeilijk en niet te makkelijk (column)

 In WattCycling column

Fietstechniek is iets van het niveau Technisch Lego: prima te beheersen voor de enthousiaste leek en ingewikkeld genoeg om niet triviaal te zijn. Fietstechniek zit wat dat betreft netjes tussen het vastzetten van een deurklink en het bouwen van een Jamie Olivier 15-minute meal binnen de daarvoor gestelde tijd in. Niet te moeilijk en niet te makkelijk.

Toch zijn er renners die de sport zo maniakaal bedrijven dat iedere omwenteling onderdeel lijkt te zijn van een stukje hogere wiskunde. Vroeger was dat campionissimo Fausto Coppi, gekromd over het stuur van zijn Bianchi, racend langs de pastelkleurige villa’s van Vicenza, neuriede hij tussen het hijgen door de melodie van zijn favoriete schlager om ritme te kunnen houden.

Vandaag de dag zijn de romantische contouren van De Marmolada en de Tre Cime di Lavredo die zich aan de horizon van Coppi aftekende vervangen door 1024 x 768 pixels in excellerende sheets waar ruwe data wordt verwerkt tot technische aanpassingen die de potentie hebben de geschiedenis boeken in te gaan. Maar fietstechniek blijft fietstechniek.

Het maakt uiteindelijk niet uit of je een uurtje of een jaar gaat rijden, KOM’s gaat jagen of zachtjes onbezweet richting de schoonfamilie op een nieuwe carbon machine of een oud stalen ros vol historie, ver gaat voor onbekende toppen en bochten of dichtbij voor routinematige routes. Waar je ook gaat, met welk plan of met welk doel je ook op de fiets stapt; iedereen zal altijd moeten trappen. En als je het doet, doe het dan met stijl. Rijd met allure, omwenteling na omwenteling, met volle teugen en een lach op het gezicht. De wereld is soms lastig te begrijpen, maar vergeet dan nooit de fiets. Schijnbaar ingewikkeld, maar feitelijk een simpel ding. Niet te moeilijk en niet te makkelijk. Was de rest van de wereld maar zo.

 

 

Wil je ook op techniek trainen bij WattCycling, maar nog geen lid? Volgende week organiseren we ook veel leuke trainingenDoe een introductietraining en ervaar ook de meerwaarde van de WattCycling trainingen!

Recent Posts