PES score: De perfecte traptechniek

 In Traptechniek

Als je de Wattbike Hub ook gebruikt op je mobiel ben je waarschijnlijk ook de PES score tegen gekomen. Niet voor iedereen is deze even duidelijk. Vandaar leggen we je in deze blog uit wat de Pedalling Effectiveness Score (PES) is en hoe je er je traptechniek mee kunt verbeteren.

Het vaststellen van de precieze trap-efficiency was tot voor kort alleen in een laboratorium mogelijk. Met de PES score kan dit nu ook met elke Wattbike. De innovatieve Pedalling Effectiveness Score borduurt voort op onze vooruitstrevende Polar View functie. De PES score helpt om in real-time de aanpassingen van de fietstechniek te beoordelen.

Word blijvend efficiënter

Na het meten van je netto geleverde kracht en het benaderen van je bruto kracht wordt je PES score voor ieder beenop een glijdende schaal getoond. De weergave in verschillende kleuren is een aanwijzing met het doel om continu in het groen te blijven om de meest effectieve krachtverdeling te stimuleren.

Een effectieve fiets techniek gebruikt al je spieren op de juiste manier. Het helpt je om sneller te gaan, harder bergop te rijden en het langer te kunnen volhouden.

De wetenschap achter trappen

De PES score is geïnspireerd door de Index of Force Effectiveness (IFE) die de bruto geleverde kracht op de pedalen vergelijkt met de netto kracht – het gedeelte van de geleverde kracht die werkelijk bijdraagt aan het creëren van torque en het draaien van de voortandwielen.

De PES Score wordt berekend met behulp van de betrouwbare 100Hz krachtdata. Het geeft de veranderingen in fiets efficiency weer op een begrijpelijke manier waardoor de prestaties verbeterd kunnen worden.

Het resultaat is een visuele weergave van de gevolgen van de aanpassingen in je fietstechniek in real-time

Het resultaat is dat sporters hun Functional Threshold Power met 10/20/30 Watt hebben verbeterd. Fietsers die nu beklimmingen aan kunnen die ze eerder niet op kwamen omdat ze nu een efficiëntere fietstechniek hebben.

Begrijp efficiënte fietstechniek

Diepgravend onderzoek heeft ons doen concluderen dat een PES Score van 70-80 optimaal is.

Hoe behaal je deze score en wat is dan die optimale techniek?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we de trapbeweging in vier fases ontrafelen, met een verschillende focus in iedere fase. Indien goed uitgevoerd, zal iedere fase overvloeien in de volgende, hetgeen een krachtige en efficiënte fietstechniek oplevert.


Fase 1
Vanaf boven wordt de pedaalslag ingezet en met kracht vooruit geduwd.


Fase 2
Direct daarna volgt een krachtige duw naar beneden door het middelste gedeelte van de pedaalslag.


Fase 3
Zodra de pedaal aan de onderkant van de pedaalslag komt, volgt een krachtige trek achterwaarts.


Fase 4
Tijdens het laatste stukje van de pedaalslag is een licht opwaartse trekbeweging.

 

 

Recent Posts