Rondje Gooimeer (vanuit Amsterdam) – Strava fietsroute

 In Strava fietsroutes

Vanaf WattCycling fietsen we naar het Diemerpark om vervolgens via het schapenpad in Muiden aan te komen. Na de sluis van Muiden fietsen we via een kleine omweg (de Noordpolderweg) naar Muiderberg. Als je naar links kijkt zie je prachtig het Muiderslot liggen. Gebouwd eind 13e eeuw en werd in die tijd bewoond door Graaf Floris V. Later (rond 1600) werd het slot bewoond door P.C. Hooft. Na het overlijden van Hooft, raakte het Muiderslot in verval. Na meerdere restauraties heeft het nu een functie als museum. Volgens historicus Maarten van Rossem is het een echt sprookjeskasteel, en ziet het eruit zoals een kasteel eruit zou moeten zien: “Ook Walt Disney zou er zeer tevreden over zijn geweest”.

We verlaten Muiderberg en nemen de brug naar Almere. Via de Gooimeerdijk-Oost fietsen we naar de eerste brug die we tegenkomen, de Stichtse Brug. Dit deel van de Gooimeerdijk is een lang stuk van ongeveer 12km, waar je lekker in je ritme kan komen. En mocht je zin hebben, dan kan je hier de KOM aanvallen (Segment Gooimeerdijk Full Speed) van 11,5 km die direct begint nadat we de bocht doorgegaan zijn om de Gooimeerdijk op te komen en stopt voor de Stichtse Brug richting Huizen. Zorg dat je lid bent van de ‘club’ WattCycling op Strava en vergelijk jezelf met alle andere leden. Hopelijk heb je de wind mee, want de tijden staan al scherp. De snelste tijd bij de dames is 18:04 minuut (38,1 km/h) en bij de mannen 15:34 minuut (44,2 km/h).

We gaan de Stichtse Brug over en via de nieuwbouw en de dorpskern van Blaricum (waar het nog even vals plat omhooggaat), fietsen we langs de Blaricumse heide. Via Bussum-Zuid verlaten we de bebouwde kom weer. We volgen kort de N236 totdat we aan de rechterkant een Shell tankstation zien. Hier slaan we rechtsaf de Melkstraat in die overgaat in de Melkmeent. Zo vermijden we de N-wegen en fietsen we lekker door de weilanden en langs de ‘s Gravelandse Vaart tot we uitkomen bij de Vecht.

In dit gedeelte van de route zit het tweede segment. Nadat we bij het tankstation naar rechts zijn gegaan, kruizen we een grotere weg (de Hilversums Meentweg) en komen op de Melkmeent. Deze volgen we ongeveer 1,5 km totdat we bij een slootje aankomen. Vlak voor dit slootje zien we nog een kunstwerk van voor- en achterwielen (mocht je nog inspiratie nodig hebben wat met je oude wielen te doen). Zodra we de sloot over zijn begint het segment van 1,6 km (Melkmeent kort Z-N). Het is 1 lange rechte weg en het segment stopt bij het bord van Natuurmonumenten met “Tot ziens”. De snelste tijd bij de dames in de WattCycling Strava club staat op 2:35 minuut (36,5 km/h) en bij de mannen op 1:49 minuut (51,9 km/h).

Na het tweede segment komen we bij de Vecht uit, een mooie, kronkelende rivier. De Vecht is in totaal 42km lang en loopt van Utrecht naar Muiden, om daar uit te monden in het IJmeer. Wij volgen het laatste deel van de Vecht: van Fort Uitermeer, via Weesp tot aan Muiden. Bij het Fort in Weesp (Torenfort Ossenmarkt), dat in 1861 werd voltooid en deel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en later van de Stelling van Amsterdam, slaan we rechtsaf naar de Lange Muiderweg. Zo blijven we de Vecht volgen tot we weer terug zijn in Muiden. Vanaf Muiden fietsen we via de Maxis en het Diemerpark terug naar WattCycling.

Strava fietsroute rondje Gooimeer: https://www.strava.com/routes/2786620585182991838

Recent Posts