Trainen, trainen en nog eens trainen tijdens het Corona tijdperk

 In Blog, Succesverhalen

Nico van der Burgt is een triatleet uit Amsterdam. Hij traint bij WattCycling Amsterdam Amstel en is doorgebroken als internationale topper.

“Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met triatlons. Ik heb een mini-spierverkorting in mijn benen en kan nagenoeg alles, maar na een test en medische keuring bij NOC*NSF kreeg ik de kans om mee te doen aan paratriathlonwedstrijden (klasse PTS3). Het ging mij vrij goed af, zo goed zelfs dat ik vorig jaar, juli 2019, een jaar met onbetaald verlof ben gegaan. Om mij fulltime op de triatlons te gaan richten en mee te mogen doen met de Paralympische Spelen (Tokio, 2020).

Als voorbereiding daarop had ik ook als doel om eerste te worden tijdens het WK (Milaan, mei 2020). Om het vorige triatlon seizoen af te sluiten heb ik mijn laatste wedstrijd tijdens de World Cup in Funchal (Madeira, oktober 2019) afgelegd. En niet zonder resultaat, daar ben ik 2e  geworden. Bij terugkomst heb ik met Bas de Bruin (hoofdcoach van het Paralymisch triatlon team) om de tafel gezeten hoe ik de weg naar het WK en de Paralympische Spelen zou gaan invullen.

In de maanden november en december 2019 heb ik veel krachttraining gedaan en duurmeters gemaakt met zwemmen, fietsen en hardlopen. Met de instructies van de hoofdcoach trainde ik iedere dag om stap voor stap sterker te worden om zo de eerste internationale wedstrijd, het WK in Milaan, goed te kunnen starten.

Het coronavirus in maart en daarmee de getroffen maatregelen zorgden ervoor dat alle triatlon activiteiten werden afgelast. Het zwembad, WattCycling en de krachttrainingen konden niet meer doorgaan. Als vervanging ben ik lange en mooie fietstochten gaan maken. Ook de nationale en internationale (oefen)wedstrijden, Paralympische Spelen en de wereldkampioenschappen werden afgelast. Wanneer het WK en of het gaat plaatsvinden is nog onduidelijk, evenals de kwalificatiewedstrijden voor de Paralympische Spelen.

Het enige wat ik kan doen is doortrainen om mijn conditie op peil te houden. Doorzettingsvermogen, vertrouwen en discipline zijn de sleutelwoorden!
Inmiddels train ik weer bij WattCycling om beter en sterker te worden. Hopelijk kan deze bizarre periode snel afgesloten worden, zodat iedereen snel verder kan met het uitvoeren van de geplande sportactiviteiten.

Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn binnen het Paralympische triatlon team, dan laat ik weer van mij horen!”

Recent Posts