Vooruitgang: Een Terugblik

 In WattCycling column

Een groot deel van het peloton is zich nog volop aan het klaarstomen voor het nieuwe seizoen, maar enkele goestingvolle vroege vogels openen aan de andere kant van de wereld in de Tour Down Under al hun seizoen. Waar Mathieu van der Poel met wereld- en olympisch kampioen massastart schaatsen Bart Swing zijn duurritjes afwerkt in het zonnige Denia is het Bauke Mollema die niet kan wachten om zijn debuut te maken in Australië. De 37-jarige Groninger vertoeft al wat dagen in het warme Oceanië en ging in afwachting op het fiets materiaal alvast wat hardlopen. 11.1 kilometer aan een gemiddeld tempo van 3:34 de kilometer om precies te zijn. Bauke staat in hoog tempo te trappelen kunnen we wel zeggen. En dat bleek ook wel bij de start van de eerste etappe…

Gepositioneerd op de eerste startrij met al ingeklikte pedalen leunend tegen het hek staat Bauke daar met een geconcentreerde grijns. Een trucje om goed weg te komen wat ik ook meermaals bij de Amsterdamse Cross Competitie heb geprobeerd, maar je zelden ziet in een World Tour koers over dik 170 kilometer. Bij het aftellen van de starter besloot Bauke al op ‘drie’ uit de startblokken te schieten en vanuit de start meteen ten aanval te trekken. Hij eindigde uiteindelijk als 126e, maar aan enthousiasme geen gebrek.

Iets wat we ook zien bij Nienke Vinke, die in de vrouwenkoers van de Tour Down Under enigszins verrassend tweede werd in de slotrit met finish op de Willunga Hill. De 19-jarige Amersfoortse lijkt een nieuw talentvol eendje in de grote Nederlandse kweekvijver van potentiële sterren in het vrouwenrennen. Ze spreekt in interviews over dromen, genieten, kijken wat er komen gaat en ontdekken. De basis van haar vooruitgang? Zichzelf beter leren kennen en af en toe de limiet opzoeken. Het vertrouwen van de ploegleiding van team DSM krijgen dat ze zichzelf desnoods maar moet opblazen en dan zien waar ze nog zou eindigen. Een stukje vertrouwen en spielerei waar balans, geduld, consistentie en discipline uit kunnen groeien. Jezelf zo vaak heruitvinden dat je niet in het comfort hoeft blijven hangen. De grenzen opzoeken om te achterhalen waar ze überhaupt liggen. Met haar lengte staat Nienke nou niet te boek als een potentieel klim talent, maar met deze prestatie schudt ze die laag aardig van zich af. Wat de diepe intense inspanning haar deed? Ze voelde zich levend en ontdekte weer een nieuwe kant van zichzelf.

En daar schuilt wel iets moois. Niet alle groei vindt plaats op een spirituele yoga mat of tijdens een verbonden ademhaling sessie in de bossen. Het is vaker onverwacht, terugkijkend, midden in een conflict of op de limiet wanneer je boos, bang, gefrustreerd of verzuurd bent. Dat je op het punt staat om hetzelfde te doen als je altijd hebt gedaan en opeens realiseert dat je een keuze hebt om het anders te doen… Zoals Nienke. Zoals Bouke.

En het kan goed zijn dat je iets moet doen of juist afschudden waarvoor je niet in de mood bent. Het buiten de comfortabele lijntjes zoeken, want daar is nou eenmaal meer ruimte. En dat kan door variëren, dat kan door je even terug te trekken of terug te kijken en volle bak voor het deels onbekende te gaan. Er zit zelden verlies in ergens vol voor gaan. Wanneer je anderen aanpakt kan je dromen, wanneer je jezelf aanpakt kan je wakker worden en besluiten dat het tijd is de ftp-grens te verleggen. Zo diep gaan dat je een plek bereikt, om je heen kijkt en weet dat je thuis bent. Alsof je het al kende voordat je het zag en geweest was voordat je er zou komen. Dat opent de puppy ogen.

Laten we deze week dan ook een voorbeeld aan Bauke en Nienke nemen. Niemand kan leren fietsen op een fiets die geparkeerd staat tegen een hek. Het is een terugblik naar wat je hebt gedaan of ondergaan om te kunnen bepalen waar je in de toekomst wil zijn. En daartussen in het heden is de koers. En als je gaat; geef dan alles. We kunnen de tijd stoppen door onze geliefdes te knuffelen of kussen, we kunnen in de tijd reizen door te lezen en aan tijd ontsnappen in de muziek. Maar om de tijd bewust te ervaren zullen we moeten spelen. Soms is dat van je af schrijven en aangevuld met persoonlijke geschiedenis schrijven. Komende week kunnen we daar mee beginnen op de Wattbike. Ftp’s, vo2’s en mmp’s zullen gekriebeld, getest en getriggerd worden om je eigen fysieke en mentale grenzen uit het verleden aan te pakken en wat op te rekken. En eenmaal gestretcht keert het nooit meer terug naar zijn originele vorm. En dat…klinkt als vooruitgang.

Geschreven door WattCycling trainer Boyd ‘El Tractor’ Welsink

Ook een onverwoestbare tractor kan wel eens sputteren

Komende week staan alle trainingen in het teken anaerobe inspanningen. Trainingen waar beroemde en beruchte zelfslopers als Chloé Dygert en Jens Voigt centraal staan. Veel korte en harde inspanningen tegen de bovengrens aan. Kom trainen en ga ervoor!

Recent Posts