Wat neem je mee als je gaat fietsen?

 In Blog, Tips & tricks

In deze blog ga ik je alles vertellen waar je aan moet denken als je gaat fietsen. We beginnen bij de fiets, kijken daarna naar de essentiële fietskleding, vervolgens wat te doen als je pech hebt en als laatst vertel ik je over het eten en drinken tijdens het fietsen. Lees de blog tot het eind en ga goed voorbereid op pad.

Kijk je liever? Bekijk hieronder de video. Lees je liever? De blog gaat verder onder de video.

1. Zorg goed voor je fiets

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je een goede fiets hebt. Denk daarbij aan goede banden en dat deze opgepompt zijn, dat de remmen goed werken, de ketting gesmeerd is en dat je kunt schakelen. Voor je medeweggebruikers is het overigens ook wel fijn als je een fietsbel op je fiets hebt. 

2. Fietskleding

Om comfortabel te kunnen fietsen heb je een fietsbroek met zeem nodig. Deze heb je in dames- en herenmodellen. Daarnaast is het belangrijk dat je een helm draagt als je gaat fietsen. Fiets je mee met de buiten fietstrainingen van WattCycling dan is een helm zelfs verplicht.

Voor een goede fietservaring is een fietsbril, fietsschoenen en fietshandschoenen ook fijn.

Check verder voordat je gaat fietsen altijd even wat de temperatuur is en of het bijvoorbeeld gaat regenen. Als je niet zeker weet of het gaat regenen neem dan voor de zekerheid altijd een regenjack mee. Dat kan nooit kwaad! Is de buitentemperatuur onder de 15 graden denk dan aan arm- en beenstukken. Wordt het je toch te warm, dan kun je deze altijd makkelijk uitdoen onderweg.

3. Eerste hulp bij pech

Niemand wilt pech hebben tijdens een rit maar soms gebeurd het dan toch. Dan kun je beter goed voorbereid zijn! Wat heb je daar dan voor nodig? Begin met een zadeltasje. Dat is erg handig om de belangrijkste spullen in te doen. Denk hierbij aan een binnenband, CO2 patroon, bandenlichters en een mini-tool. In plaats van CO2 patronen kun je ook een minipomp meenemen.

Hopelijk is het niet nodig, maar het kan zijn dat je je fiets niet zelf kunt repareren. Dan is het altijd goed om een telefoon mee te hebben en je ov-kaart. Zo kom je in ieder geval altijd thuis.

4. Eten & drinken

Eten en drinken tijdens het fietsen kan echt een gamechanger zijn. Ook al ga je maar een uurtje.

Afhankelijk van hoelang je gaat fietsen neem minimaal 1 bidon met isotone sportdrank mee. Ga je langer fietsen dan 1 uur dan is alleen water niet voldoende. Is het warm of ga je voor een langere fietstocht neem dan een extra bidon mee.

Naast voldoende vocht is het ook belangrijk om goed te eten als je gaat fietsen. Je lichaam verbrandt veel koolhydraten en deze moeten worden aangevuld. Als je elke 30 minuten een beetje eet ga je hier veel profijt van hebben aan het einde van de training. Eten kan in de vorm van een gel, banaan of reep. Of misschien maak je zelf wel iets creatiefs.

Dat was het dan! Je bent nu helemaal klaar om zonder zorgen te gaan fietsen.

Geschreven door WattCycling trainer Beau. 

Recent Posts